fék légtelenítés

Idővel, vagy a fékbetétek cseréje után levegő kerülhet a fékrendszerbe, ami negatívan befolyásolja a fékhatást. Persze nem csak a levegős fékrendszer okozhat ilyen problémát, hanem az ABS kocka hiba is, ha azt tapasztalod, hogy beesik a fékpedál, lent fog a fékpedál vagy a fékpedál lassan becsúszik. Cikkünkben most ismertetjük, hogyan végezhető el a fékrendszer légtelenítése.

Levegős a fékrendszer

Az első jel, amely arra utal, hogy levegő került a fékrendszerbe, hogy a fékpedál a szokásosnál puhább. Amikor megnyomjuk a fékpedált, a fékhatás gyengébb és kevésbé hatékony, ami veszélyes lehet a jármű vezetése során. Ez a jelenség akkor fordul elő, amikor a fékrendszerben lévő levegő a fékfolyadék helyett tömör levegőrétegként viselkedik. Megfigyelhetjük, hogy a fékpedál elég gyors pumpálásra felkeményedik.

Fékrendszer légtelenítés

A légtelenítés menete elég egyszerű, de a fék légtelenítés egyedül nem megy. Viszont a fék légtelenítés házilag is elvégezhető. Először ellenőrizzük a fékfolyadék szintjét a tartályban. Ha alacsony, feltöltjük a megfelelő szintre. Ezután a járművet megemeljük, hogy hozzáférjünk a keréktárcsákhoz és a fékhengerekhez. Az adott munkahengert manuálisan légtelenítjük.

Fék légtelenítés menete

A levegős fékrendszer légtelenítésekor két ember párhuzamos munkája szükséges, fék légtelenítő készlet nélkül is megoldjuk. Kell egy 11 mm-es csillag kulcs, amit felhelyezünk a csavarra. Az egyik ember pumpálja a féket, a másik a féknél légtelenít. A légtelenítő csőcsavart a féktartály tetején találjuk, ez a fék légtelenítő csavar helye. Ahhoz, hogy ráhúzhassunk egy átlátszó műanyag csövet, le kell venni a védősapkát. A légtelenítő csőcsavar megnyitásával lehetőséget nyújtunk a levegő kiengedésére a rendszerből, de ez csak a fék folyamatos pumpálásával lehetséges. A munkahengeren található csavart óvatosan kiengedjük. Meg fog jelenni a csőben a fékfolyadék, illetve a levegő mennyiségének függvényében szörtyög. Ezt addig ismételjük, amíg a légbuborékok már nem jelennek meg a fékfolyadékban.
Néhány centi fékfolyadék magasságnál elzárhatjuk. Természetesen mindegyik keréknél el kell végeznünk ugyanazt a folyamatot.

Fékfolyadék csere

A légtelenítés mellett fontos gondoskodni a fékfolyadék rendszeres cseréjéről is. Idővel a fékfolyadék elhasználódik, ami negatív hatással lehet a rendszer teljesítményére. A fékfolyadék cseréje fontos lépés a rendszer karbantartása, állagmegóvása érdekében.

A fékfolyadék cseréje során a régi folyadékot le kell engedni a rendszerből, majd megfelelő típusú, jó minőségű fékfolyadékkal kell feltölteni. Fontos betartani a gyártó által ajánlott fékfolyadék típusát és a megfelelő mennyiséget. Végül pedig a fékfolyadék szintjét ellenőriznünk kell, hogy a minimum és a maximum szint között legyen.

Továbbra is beesik a fékpedál – sikertelen a fékrendszer légtelenítés?

Még mindig érzékeled, hogy a fékpedál lent fog, ezért kezded elveszíteni a reményt, hogy a probléma házilag megoldható.

Ha a légtelenítés ellenére továbbra is még mindig becsúszik a fékpedál, valószínűleg a csővezetékben, nem a munkahengerben maradt levegő, de a problémát ABS kocka hiba is okozhatja.  Ebben az esetben ajánlott egy szakember segítségét kérni, aki alaposan átvizsgálja a rendszert és a szükséges karbantartást, javítást elvégzi. Professzionális ABS kocka javítás azonnal Budapesten és Gárdonyban, vagy az egész ország területén elérhető ABS kocka cseredarab kiszállítása, javítása futárszolgálattal kiegészítve kiváló ár-érték arányban. 

Professzionális ABS kocka javítás azonnal – ABS kocka javítás házilag > kattints az alábbi gombra!

A Rewo-Pro szervizét felkeresve te is megtapasztalhatod a magas szintű szaktudást és a jó szervezettséget. ABS javításra szakosodott profi műhelyt találsz Gárdonyban és Budapesten is. Emellett itt találod a legjobb ABS kocka ár/érték arányt. Az ABS kocka javítás nem játék, magas szaktudást és tapasztalatot igénylő feladat.

A Rewo- Pro gépészmérnökei és elektromérnökei az ATE Continentalnál szereztek gyakorlatot és ők felügyelik a munkálatokat. Az 1 év helyett 5 év garanciával távozhatsz egy finom kávé után és el sem hiszed, mindez milyen gyorsan megvan. Hétvégén is hívható telefonszámmal és azonnali segítségnyújtással mindez nagyon könnyen elérhető. Az autódban ATE fékfolyadékkal töltjük fel, így elégedetten indulhatsz útnak.

Összefoglalva, a levegős fékrendszer tünetei közé tartozik a szokásosnál puhább fékhatás, amit a légtelenítő csőcsavarnál a levegő kiengedésével korrigálhatunk. A munkahenger légtelenítést szükség esetén szakemberrel is elvégeztethetjük. A fékfolyadék rendszeres cseréje is elengedhetetlen a rendszer optimális működéséhez.