ABS kocka hiba jelei

Az ABS kocka hiba jelei a blokkolásgátló, vagyis (Anti-lock Braking System) nyomásszabályzó moduljának meghibásodását mutatják. Az ABS kocka hiba tünetei jól felismerhetőek, ha tisztában vagyunk a hibajelenség hátterével és összefüggéseivel. Nagyon fontos, hogy mielőbb megoldjuk a problémát, mert ebben a helyzetben a fékhatás késleltetett és nem 100%-os. Ahhoz, hogy a korábban megszokott fékhatást érzékelhessük, egészen be kell nyomnunk a fékpedált. Amikor még nem ennyire súlyos a helyzet, már az ABS kocka tünetei előtt figyelmeztető jelenség lehet, hogy a piros lámpánál álló helyzetben a lenyomott fék szépen lassan becsúszik. Persze ahogy telik az idő, a hibajelek egyre erőteljesebbekké válnak és az autóval való közlekedés közben durván kockáztatjuk biztonságunkat. Arról nem is beszélve, hogy ártatlan embereket is veszélybe sodorhatunk.

Az ABS az autók megszokott felszereltsége napjainkban. Fékezéskor funkcionáló biztonsági eszköz, aminek hatására az erőteljesebb fékezés rövidebb fékúttal jár és az autó nem pördül ki. Azért hívják blokkolásgátlónak, mert tulajdonképpen a blokkolást akadályozza meg, megóv attól, hogy veszélyes helyzetbe kerüljünk, ha hirtelen kell a fékre taposnunk. A kerekekre ható féknyomást egyfajta szenzoros érzékelőknek kell megakadályozniuk, így a gördülés nem lesz teljesen leállítva és az autó irányíthatósága sokkal jobb marad.

Az ABS kocka hiba tünetei

  • Beesik, alsó végállásig “becsúszik” a fékpedál
  • Egészen lent fog a fék
  • Szivárog a fékolaj a hidraulika tömb alatt

Az ABS kocka tünetei abból erednek, hogy a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja meghibásodott, pedig az a működéséhez nélkülözhetetlen. Az ABS hiba jelei arra hasonlítanak, mintha levegős lenne a fékrendszer, de a fékolaj szivárgás egyértelműen utal a blokkolásgátló alkatrészből eredő gondra. A meghibásodás hátterében az áll, hogy ez az elektronikus alkatrész erős rázkódásnak és magas hőhatásnak van kitéve a motortérben és egy idő után feladja, de azért tehetünk az állapotának megóvása érdekében a fékfolyadék rendszeres – időszerű – cseréjével.

Az ABS vezérlő javítása, cseréje nagy figyelmet kíván. Lehet az akció nagyon zsebbenyúlós, ha új alkatrészt vásárolunk, telhet nagyon sok időbe, ha rossz szervizbe megyünk és egy bontott alkatrésszel rövid időn belül megismétlődhet a helyzet, mert ezek az alkatrészek egyes típusoknál szériahibásak.

A legjobb lehetőség az ABS kocka javítása, illetve javított ABS kocka beszerzése és erre a sajátunk kicserélése. Szervizeinkben rendelkezésre állnak a javított darabok, így a csere egy kávé mellett megvárható, egy órán belül minden kész. Ha a szerviz messze esik, akkor sincs gond, csak kell egy saját szerelő, aki a futárszolgálattal 1-2 nap alatt megküldött alkatrészt cseréli. Ráadásul árban is nagyon jók leszünk, itt megtalálod mennyibe kerül a cseredarab.