ABS kocka hiba – miért romlik el?

Ha beesik a fékpedál, lent fog a fék vagy szivárog a fékolaj az ABS vezérlő valószínűleg meghibásodott.  Az ABS kocka meghibásodása mögött legtöbb esetben az előírt, 2 évente kötelezően elvégzendő fékfolyadék csere elmaradása áll. A rossz minőségű elhasználódott fékolaj vizet vesz fel a környezetéből, ezáltal korrodálja az ABS vezérlő hidraulikájának alkatrészeit.

További meghibásodást okozhatnak a lerakódott szennyeződések, melyek a szelepek illetve az ideiglenes tartályok tönkremeneteléhez vezetnek. Az ABS tömb meghibásodása esetén a fékfolyadék nem a megfelelő irányba áramlik, sok esetben el sem jut minden fékkörhöz.

Sajnos ilyenkor a diagnosztika a meghibásodás ellenére a legtöbb esetben nem mutat hibakódot, nem ég az ABS lámpa. A fékhatás ilyenkor később jelentkezik, a fékpedál a szokásosnál lejjebb fog, hirtelen becsúszik, az autó keresztbe áll az úton. A fékolaj szivárog az ABS tömb alól, rendszeres utántöltést igényel.

Bontott ABS kocka beépítését sok típus esetében nem javasoljuk, mivel azok széria hibásak, így szinte garantált hogy a használt ABS tömb rövid időn belül meghibásodik ismét. ABS kocka hiba leggyakrabban a Suzuki Swift, Ignis, SX4, Ford Focus és Mercedes Sprinter autótípusoknál jelentkezik.

Az ABS kocka szakszerű javítása az előírt fékolajcsere mellett hosszú távon biztosítja fékrendszer biztonságos működését. Figyelem! Az ABS vezérlő javítás komoly szakértelmet és tapasztalatot igényel. Csak erre szakosodott, megbízható céggel javítása gépjárműve  fék alkatrészeit!